Loomio
Wed 19 Nov 2014 7:07PM

Manifest del cercle d'educació

PEP Podem Educació PV Public Seen by 82

En castellano, a continuació

Per a descarregar el manifest en pdf (versió en castellà)
https://drive.google.com/file/d/0ByD3aFQ39UVOSEQtTDlPRzg3REU/view?usp=sharing

Per a descarregar el manifest en pdf (versió en valencià)
https://drive.google.com/file/d/0ByD3aFQ39UVORXRsTjNFU3JDMkU/view?usp=sharing

DECLARACIÓ DEL CERCLE D'EDUCACIÓ DEL PV

El Cercle Podem Educació País Valencià neix amb l'objectiu de treballar pel canvi de les polítiques educatives immerses en una deriva privatitzadora i mercantilista, que s'ha dirigit a reforçar l'educació privada i concertada en detriment de l'escola pública.

Considerem l'ensenyament públic com un espai vertebrador del sistema educatiu, que defense una cultura universal lliure, oberta i democràtica, i que promoga un sistema compensador de les desigualtats, solidari i igualitari, integrador, crític, laic, gratuït, intercultural, coeducador i valencià–, que conjugue la qualitat i l’equitat com a elements inseparables per a comprendre i transformar la realitat.

Un sistema educatiu participat democràticament per tots els membres de la comunitat educativa i travessat per diferents dimensions: de gènere, ecològica, intercultural, científica, tecnològica, que promoga el diàleg davant el conflicte i que exigisca una informació veraç, rigorosa, plural, responsable, sempre des de l'espai públic; que recupere la nostra memòria històrica i que projecte un futur de dignitat i de benestar per a les persones i els pobles.

per tot això proposem:

1- Una educació pública, gratuïta i de qualitat que garantisca la igualtat d'oportunitats.

Reclamem un finançament suficient, acostant-nos al 7% del PIB, que situe l'ensenyament en la línia d'inversions del nostre entorn europeu.
Aspirem a treballar amb tota la comunitat educativa i la societat per a frenar els processos de privatització en l'educació pública i en tots els serveis escolars i exigir la dotació pressupostària suficient, amb centres i equipaments escolars suficients (des de l'educació infantil) que garantisquen uns requisits mínims sobre infraestructures i dotacions materials i una xarxa de centres públics amb una oferta suficient de llocs escolars en totes les etapes i modalitats d’ensenyament.
Treballem perquè es produïsca un canvi del model educatiu valencià i la seua gestió, que retorne a l'educació el seu caràcter de dret fonamental i servei públic en tots els nivells i etapes, emmarcat en un sistema de garanties reforçades en l'àmbit europeu per a garantir la protecció efectiva del dret a l'educació.
Exigim el compliment de la normativa en la distribució de l'alumnat amb necessitats de suport educatiu en els centres sostinguts amb fons públics; ràtios en Infantil i Primària a 25 i disminució de ràtio en els casos que la normativa ho contemple; gratuïtat de l'ensenyament en tots els serveis complementaris, així com el menjador escolar gratuït en tots els centres públics per a l'alumnat seguint criteris d’equitat i sobre la base de la renda familiar, amb personal específic a càrrec de l'administració; transport escolar adaptat als necessitats i característiques de l'alumnat, del centre i de la zona; materials i textos curriculars gratuïts.

2- Una educació laica.

Entenem que l'educació pública ha de ser laica i que l'església no ha d'intervenir ni interferir en l'elaboració de les lleis educatives. Compliment de l'article 16 de la Constitució espanyola en relació a que “cap confessió tindrà caràcter estatal”. Per a revertir aquesta situació, exigim la revocació del Concordat amb l'Església Catòlica de 1979.

3- Una educació integral i inclusiva que aspire a formar ciutadans lliures i crítics.

Volem una educació que no siga purament instrumental sinó integral i inclusiva, que contribuïsca a formar una ciutadania crítica, lliure i responsable. Un sistema educatiu obert a la innovació pedagògica i que contribuïsca a reduir les desigualtats socials, prestant especial atenció a la diversitat individual i cultural dels estudiants, i fomentant pràctiques de cooperació, que respecte i reconega les seues diferències i les seues singularitats, que oferisca les oportunitats educatives i les ajudes necessàries –curriculars, personals i materials– per al progrés acadèmic i personal de l'alumnat.
Pensem que han d'implementar-se en els plans educatius eines que fomenten la innovació, el pensament crític, els processos creatius i l'educació professional, (Aprenentatge basat en projectes i foment de creació d'Entorns Personals d'Aprenentatge (PLE).
Dotació als centres de recursos d'infraestructura i del personal especialitzat per a la inclusió de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE) i de compensació educativa.

4- Una educació no sexista i respectuosa amb els drets humans.

Volem implantar polítiques educatives que asseguren una educació no sexista, lgtbifóbica, o racista i augmentar les mesures per a prevenir els atacs i les agressions en tots els àmbits, amb especial atenció als centres de menors.
Defensem un ús del llenguatge no sexista i una projecció pública d’una imatge no discriminatòria de la dona; aplicació de les mesures previstes en la llei contra la violència de gènere i en la llei d’igualtat així com la coresponsabilitat entre homes i dones en les tasques d’administració i organització dels centres docents i de l'administració d’una forma equilibrada.
Per una convivència sana en els centres educatius que impulse l’educació en valors i continguts que fomenten el respecte per la persona i el medi: l’ajuda, la col·laboració, la comprensió, la cooperació, l’afecte, la solidaritat, l’empatia, l’escolta activa, el diàleg…, en definitiva, totes les habilitats socials que permeten afrontar la gestió i la resolució dels conflictes en positiu.
Ús de la mediació entre iguals com a instrument i recurs per a la resolució de conflictes.

5 - Un sistema educatiu valencià

Promulgació de normes legals que afavorisquen actuacions encaminades a la defensa, ús i promoció del valencià per tal d'aconseguir una escola realment valenciana i que garantisca l’ensenyament en valencià, perquè la llengua és una eina clau en la vertebració social i cultural del País Valencià. Per això, cal estendre i mantenir els programes d’ensenyament en valencià en tots els centres educatius tant públics com concertats.
Elaboració de plans d’acollida per a l'alumnat de nova incorporació, particularment per als immigrants.

6- Una educació que fomente la investigació científica i en matèria educativa.

Potenciant les investigacions que cerquen idees creatives per a trobar solucions als problemes educatius, des de l'educació infantil a la universitat.
Reconeixement i suport institucional als grups de docents que planifiquen la seua autoformació i la reflexió educativa.
Currículum obert i equilibrat per a una educació integral que promoga l’autonomia personal i els valors socioafectius, considerat des de perspectives diverses: intercultural, solidària, laica, crítica.. on qualsevol doctrina religiosa quede fora del currículum. Desenvolupament dels temes transversals com a eixos vertebradors de l'acció educativa en totes les matèries, i foment per part de l’administració dels programes de coeducació, educació afectivosexual, mediambiental, per al consum, per la pau...

7- Una educació moderna del segle XXI que aprofite i incorpore tot el potencial de les noves tecnologies.

És necessari dotar els centres de les infraestructures necessàries tant de programari com de maquinari fomentant sempre el maquinari i el programari lliure.
Educar en les Noves Tecnologies (TIC) des d'infantil, amb materials lliures i assequibles, ensenyant l'ús responsable i educatiu de les eines informàtiques i multimedias.

8- Gestió democràtica

Els centres escolars formen part de la societat que els envolta i han de respondre a les seues necessitats. Correspon a la societat, representada per les seues organitzacions socials i institucions, assegurar el seu funcionament i implicar-s'hi en la seua gestió.
Una societat democràtica ha de garantir i aprofondir la vida democràtica dels centres. Per això, la gestió del centre escolar ha d'estar en mans dels seus propis òrgans de govern.
Defensem uns centres educatius gestionats democràticament, renunciant al model de gestió empresarial i amb la participació democràtica, activa i no jerarquitzada de tots els sectors en la gestió dels centres; amb uns claustres i consells escolars que disposem de les competències sobre gestió i govern dels centres; amb garanties per a l'elecció democràtica de tots els càrrecs directius; amb centres amb autonomia organitzativa i pedagògica per a determinar el seu model de gestió i la seua jornada escolar.

9- Estabilitat i condicions de treball.

Els treballadors i les treballadores de l'ensenyament: personal docent, d'administració i de serveis, de neteja, de menjador, de monitors, educador... són indispensables per al bon funcionament de la tasca educativa, i en quantitat suficient i amb estabilitat.
Defensem la conversió en plantilla de totes les vacants reals existents en els centres, amb criteris clars per a la creació, supressió o amortització de places i transparència i publicitat en la provisió de tots els llocs de treball, juntament amb el respecte als principis de mèrits i capacitat, evitant la mobilitat forçosa i la redistribució d’efectius.
Estabilitat per a tot el professorat interí fins al seu accés definitiu a la condició de funcionariat de carrera garantit per l'existència d'una borsa de treball que estiga regida pels criteris d'antiguitat laboral i experiència docent, així com la creació d'un sistema incorporació a la funció docent que contemple l’accés diferenciat per al professorat interí i la resta de professorat, amb garanties d’objectivitat i transparència en qualsevol procés selectiu.
Creació d'uns criteris objectius a l'hora de donar les comissions de serveis al professorat funcionari de carrera, així com de transparència de tot el procés.
A igual treball, igual salari. Valoració global del treball docent. Jornada laboral de 35 hores setmanals. Reducció i equiparació de la jornada lectiva en tots els nivells educatius.
Formació inicial i permanent -deslligada de les retribucions- del professorat que incloga tots els coneixements teòrics i pràctics necessaris per a desenvolupar la tasca docent.
Foment de la prevenció i la seguretat i salut en el treball

10- La derogació de la LOMQE i l'obertura d'un procés per a una reforma educativa que compte amb el suport de tota la comunitat educativa.

Alternativament, construcció d'un paradigma educatiu que estiga consensuat i que no puga ser modificat per interessos ideològics o partidistes. L'educació ha d'estar per sobre dels programes electorals.

AV

Antonio Vico Sat 13 Dec 2014 12:11AM

Prueba