Viikko 1: Videoprojektin Ideointi
Videoprojekti on nyt virallisesti käynnistetty!
Aikataulutus seuraa pääpiirteittäin ketjussa Projektin suunnittelu ja organisointi esitettyä mallia.
Kaksi ensimmäistä viikkoa:
Eli ensimmäisellä viikolla pyritään
* esittämään ideoita itse DiEM-videon/videoiden sisällöstä/tarinasta/muodosta
Pyritään luomaan rento ja :rainbow: luovuutta edistävä ilmapiiri
* Ideointiprosessi on siis vapaa ja tässä vaiheessa pääasiassa kritiikitön, eli keskitytään assosioimaan, ideoimaan ja mahdollisesti myös laajentamaan muiden heittämiä ideoita. Hassuja, hauskoja ja outojakin ideoita saa (on jopa suotavaa) esittää! :D
Let's get to work! :weight_lifter_tone2:
Ville Saarinen Wed 6 Jul 2016 10:43PM
Docventuresiin liittyen olisi myös mahdollista tehdä poliittisesti faktuaalinen ja ajankohtainen videopätkä (esim n 10 minuuttia) yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa (perustuloverkosto, vasemmistofoorumi jne), jossa käytäisiin kerralla läpi nykyisen hallituksen faktuaaliset mokat asiantuntijoiden avulla, nykyisen EU-johtoisen vaihtoehdottoman talouspolitiikan ja nykyisenkaltaisen edustuksellisen demokratian ongelmien seurauksena äärioikeiston nousu, ja pyrkiä saamaan tämä produktio docventuresiin mukaan.
Docventuresin yleisö on aika avointa uusille ajatuksille ja monet ovat varmasti kyllästyneitä nykyisenkaltaiseen politikointiin, joten politiikan käsitteen reflektoinnille ja myös laajemman demokratiakäsityksen omaksumiselle voisi olla juuri nyt tilausta.
Tähän voisi yrittää esim liittää
* Soinin takinkääntö vaalilupauksille + tämän gradu, jonka yhdistelmällä miehen saa näyttämään erittäin kylmäveriseltä demagogilta (jota tämä ehkä onkin)
* oikeiston retoriikka ja toimet (Stubbin mokat, Sipilän ja Bernerin strategiset verojärjestelyt)
* koulutuslupauksen rikkominen
Narratiivina pitäisi onnistua selittämään yhtenäisesti ne rakenteelliset syyt, jotka aiheuttavat kaikki nämä ilmiöt (täydentäkää jos unohdin jotain):
- Persujen ja muiden populistioikeistolaisten puolueiden synnyn
- Oikeiston vahvistumisen ja lobbausvallan kasvun
- Vyönkiristyspolitiikan - Kreikan ja kriisimaiden uhkaaminen ja kiristäminen leikkauksiin
- Talouskriisin pitkittymisen
Taustalla siis EU:n ja euron pakottavat rakenteet, Suomessa budjettikehyksen avulla Valtiovarainministeriölle siirretty valta, ja näiden takana edelleen TINA-ajattelu ja uusliberalismin ottaminen "objektiivisena" taloustieteenä -> uusi julkisjohtaminen ja kaiken julkisen pitäminen tehottomana, yksityisen taas implisiittisesti "tehokkaana"
Sitten tämänsuuntaista kokonaiskuvan selittämistä (nopeasti hahmoteltuna) esim asiantuntijoiden avulla:
* Uusliberalismi kuitenkin itsessään johtaa vahvaan elitismiin, ja sen pohjavire on hyvin antidemokraattinen, ja tuloksena siksi myös ennen pitkää edustuksellisen demokratian rakenteellinen korruptio (lobbaus), ja kansalaisten vieraantuminen politiikasta/kyynistyminen. Eu:n toiminta puolestaan johtaa talouskriisin pitkittymiseen ja huono taloustilanne mahdollistaa syntipukkien etsimisen -> yhdistettynä edustukselliseen demokratiaan se tarjoaa oivan väylän poliittisten omaneduntavoittelijoiden pääsylle valtaan.
* EU unionina lähinnä taloudellinen ja perustuu edelleen pitkälti kansallisvaltioiden omiin puoluejärjestelmiin, joka mahdollistaa keskinäisen kinastelun ja lyhytnäköisen politikoinnin (kreikkalaiset laiskurit vs ahkerat saksalaiset, eli luo edellytykset maiden välisille vastakkainasetteluille, joiden avulla kansalliset poliitikot (kuten esim Merkel) voivat hyötyä oman äänestäjäkuntansa piirissä).
Tähän yhdistettynä Varoufakiksen vierailu ja haastattelu voisivat olla myös hyviä vetonauloja Rikulle ja Tunnalle. He tykkäävät ns päräyttää ja yllättää, (ovat tottuneet muuttamaan suunnitelmia lennosta) joten nämä voisivat jopa mennä läpi aika myöhäiselläkin varoitusajalla. Tällä hetkellä tämä on mielenkiintoinen yhdistelmä, sillä Varoufakis on monella tavalla kuuma hahmo mediassa, ja docventures on ainoita suuren yleisön saavuttavia mediajulkaisuja, jotka ovat selvästi myös ns vasemmistohenkisiä.
Anton Moisseev Thu 7 Jul 2016 8:23AM
Toihan on oiva idea, tykkään siitä paljon. Itsekin arvostan heidänlaisia mediahahmoja. Ja olet kanss oikeassa Varoufakiksen suhteen: se on Diemin selvä keulahahmo, jonka karismaattisuus ajaa hanketta eteenpäin. Häntä pitää käyttää mahdollisimman paljon.
Tässä vähän omia ajatuksiani:
1) Pois EU:sta on hyvin läheinen retoriikka kansalle. Brexitin puolesta äänestivät enimmäkseen sellaisey ihmiset, joita politiikka oli unohtanut ja jotka kovivat, ettei heillä ole ääntä. Joten demokraattisena asiana nähdään kansan keskuudessa se, ett lähdetään pois EU:sta.
Tätä kautta meidän tehtävämme on herätellä sellaisissa ihmisissä tunne, että meidän pitää pysyä EU:ssa, mutta Diemiläisessä EU:ssa. Tähän olisi siis hyvä tehdä sellainen video, mikä kannustaisi ihmisiä kääntymään Diemin vaihtoehtoon pois EU:sta sijasta. Tällaiseen videoon ei mielestäni kaivata niin paljon asiantuntijoiden ääntä vaan enemmän kansanläheisyyttä - varsinkin semmosen kansan ääntä, joka ei saa olla äänessä usein.
Tarvitaan sellainen video, joka voisi osoittaa ihmisille, että EU:ssa on ja voi olla hyviä asioita, ei pelkästään byrokratiaa ja uusliberalismia.
2) Toivoisin Diemille myös sellaista videonpätkää (tässä taas pitäisi olla asiantuntijoita) mikä puhuisi siitä miten demokratiaan ja varsinkin EU:hun tullaan tarvitsemaan enemmän kuin muutama kivanoloinen politiikko. Tarvitaan ruohonjuuritason "vallankumous" ja selkeätä bottom up politiikkaa.
Joten sellainen video jossa olisi keskustelua siitä miten EU:ta voisi viedä sellaiseksi järjestelmäksi, jossa kansalaiset määräävät enemmän ja on vähemmän luottamusta EU eliittiin ja yksittäisiin politiikkoihin. Ja tietty miten tällaista voisi saavuttaa.
3) Mitä tulee meidän ensisijaiseen Diemin esittelyvideoon tulee, toivoisin edelleen siihen enemmän semmosta, että sekoitetaan pätkiä kansalaisten ja asiantuntijoiden haastatteluista, ei niinkään, että verrataan niitä keskenään. Tällaiseen videoon voi laittaa paljon grafiikkaa ja tekstiä: mitä diem on, mitä me teemme, miten, mitä halutaan, miksi jne ja välissä sitten ihmisten haastattelupätkiä.
Tuulia Reponen Thu 7 Jul 2016 12:05PM
Tom Hyden kertoo osallistuvasta demokratiasta, jossa demokratia ei jää äänestämiseen vaan kaikki järjestyy demokraattisesti perheestä lähtien. Napakka 2:30 minuutin video, värikikkailu vähän erikoinen, uskottavan oloinen ja sympaattinen puhuja.
Tuulia Reponen Thu 7 Jul 2016 12:19PM
Digitdemosin yksinkertainen narratiivi + kuvitus -video kertoo osallistavan demokratian avuksi tehdyn ohjelman digitdemosin käytöstä, jonka avulla ihmiset voi seurata kuinka kansanedustajat äänestää eri lakialoitteista ja verrata oman ehdokkaan äänestyskäyttäytymistä omaansa. Video on selkeä ja informatiivinen. Toisaalta taas se on ehkä liiankin asiallinen; ei jää helposti mieleen kun ei ole varsinaisesti mitään koukkua.
Tuulia Reponen Thu 7 Jul 2016 12:31PM
Dramaattinen, tehokas ja vaikuttava puoltoista minuuttia kestävä video, jossa kampanjoidaan EU:lle lobbausrekisteriä. Kaikin puolin tyylikäs video, joka on sekä asiallinen että vetoaa tunteisiin. Kertojaääni plus videokuva toimii hyvin yhteen.
Turn the spotlight on EU lobbying https://www.youtube.com/watch?v=R_A3loKYsW4
Anton Moisseev Fri 8 Jul 2016 12:32PM
Katsoin nuo kaikki kolme malliesimerkkiä läpi. Hienoa, että havainnollistit ideasi videoilla, Tuulia!
Nuo piirretyt videot, jossa piirretään samaan tahtiin kuin kertoja puhuu siitä asiasta, ovat erittäin suosittuja nykyisin ja ne toimivat hyvin. Tuo viimeisinkin, jossa oli kertoja ja sitten kuvamateriaalia taustalla oli kanss ookoo. Tuo ensimmäinen, jossa on vain zoomaus miehen naamaan kun se puhuu asiasta ei mielestäni ole yhtään miellyttävä. En edes jaksanut katsoa sitä loppuun.
Ville Saarinen Wed 13 Jul 2016 6:57PM
Tässä on mielestäni yksi viime vuosien hienoimmista dokkareista:
HUMAN Extended version VOL.1
Tässä tavallaan katsoja on aina "todistajan" roolissa läsnä. Tätä on vahvistettu kahdella toisiaan tasapainottavalla kuvaustavalla:
- valtavan hienot ilmakamerakuvat, jotka näyttävät ihmisen osana ympäristöään laajasta perspektiivistä ja etäältä katsottuna + vaikuttavaa musiikkia
- lähihaastattelukuvat, joissa ihmiset kertovat itsestään ja omista kokemuksistaan. Puhujat katsovat poikkeuksellisesti samalta korkeudelta suoraan kameraan, jolloin lopputuloksena on hyvin valokuvamainen ja intiimi kuva. Lisäksi tausta on hienosti häivytetty ja luotu samanlaiseksi kaikille.
Näin katsojalle välittyy ehkä aidoimmin tunne kohdatuksi ja puhutelluksi tulemisesta. Vaatteet ja taustaesineet/objektit on miltei kokonaan poistettu kuvasta, jolloin katsoja ei voi luoda mielessään juurikaan ennakkokäsityksiä statussymbolien/kulttuurillisten vihjeiden avulla.
Ajattelin heittää tähän kylkeen myös alustavan videoidean, joka pohjautuu samankaltaiseen asetelmaan.
Videoon tuotaisiin samantyylisellä haastattelukonseptilla suomalaisia asiantuntijoita, aktivisteja (esim me voitaisiin olla mukana itsekin), taiteilijoita ja kansalaisia.
Rakenne voisi olla vaikkapa seuraavanlainen
Ensimmäisenä näiltä kysyttäisiin heidän henkilökohtaisia mielipiteitään ja huoliaan nykytilanteesta. Osa 1 tarjoaisi siis tunteellista samaistumispintaa huolestuneiden kanssa-kansalaisten muodossa ("The Science of Persuasion" - samaistuminen)
Alettaisiin määritellä ongelmaa, ja sen syitä esim samaisten ihmisten ja asiantuntijoiden avulla. Tässä vaiheessa voitaisiin tuoda esiin tekstinä kuvaan hetkellisesti myös heidän ammattinimikkeensä/asiantuntija-asemansa (("The Science of Persuasion" - asiantuntija-asema)
Määrittelystä kohti ratkaisuja, tähän sitten mietittäisiin fiksuin tapa, jolla hommaa voitaisiin viedä eteenpäin. Tähän voisi ottaa myös mallia "The Science of Persuasion" - videosta, ei pelottelua, mutta positiivisemman ja paremman konkreettisen vision esittelemistä ja DiEM25:sen sekä esim Suomen perustulo-liikkeen sitomista siihen. Tähän tosiaan voitaisiin vielä Science of Persuasionin mukaan ottaa itsemme mukaan (+muita Diemiläisiä), jolloin näytettäisiin, että nyt on sen verran poikkeuksellinen tilanne historiassa, että (me kaikki) päätettiin, että "jotain täytyisi nyt oikeasti tehdä" asioiden muuttamiseksi, eli esimerkin näyttö. Tuollaisella videolla jo 5-10 tyypin lyhyet kommentit jo tuntuvat paljolta ja luovat tarvittavaa "me"-henkeä/fiilistä, jotta ihmiset uskaltavat lähteä mukaan.
Ville Saarinen Wed 13 Jul 2016 6:59PM
Niin ja muuten, veikkaan, että tämä voitaisiin leikata myös esim Docventuresia silmällä pitäen niin, että
esitettäisiin 1. ja 2. osat ongelmanalustuksena Varoufakisin haastattelulle.
Varoufakis sitten tarjoaisi vaihtoehtoja/vastauksia siihen jatkoksi, ja hänen narratiivilleen Euroopan tapahtumista (joka on suuren yleisön silmissä valtavirtanarratiiviin nähden vaihtoehtoinen) olisi vahva tuki/alustus jo olemassa myös suomalaisten asiantuntijoiden taholta.
Ville Saarinen Wed 13 Jul 2016 8:52PM
Ja myös musiikin/välileikkausten avulla voidaan luoda haluttaessa edellisen idean pohjalta myös trailermainen/mainosmainen vaikutelma, kuten The Next System Projectin videossa on tehty.
Musiikki on tosin jätetty aika pohdiskelevaksi ja maalailevaksi tuonne taustalle, mutta kantaa kuitenkin videota tavallaan eteenpäin The Next System Project
Ville Saarinen · Tue 5 Jul 2016 10:52PM
Ensimmäinen idea! :bulb:
Eli sellainen idea tuli mieleen, että syksyllä starttaa jälleen docventures, Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin juontama TV-ohjelma, jossa katsotaan ensin dokkari ja sen jälkeen illan aiheeseen liittyvien asiantuntijavieraiden kesken keskustellaan rennosti muutama tunti syntyjä syviä.
Ohjelma voitti ensimmäisinä kahtena esityskautenaan (2013 ja 2014 ) parhaan ajankohtais- ja asiaohjelman Kultaisen Venlan.
Mietin, että näiden miesten näkemykset maailmasta osuvat sopivasti vasemmistoakselille ja heillä on näkyvyyttä + uudenlainen nuorempiin sukupolviin osuva formaatti tarjolla. Eli jotain olisi mahdollista ehkä myös keksiä tähän liittyen.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/21/docventures-4-muuta-nakokulmiasi-ennen-kuin-ne-muuttavat-sinut