Repensar el model de gestió de l'aigua
Santa Coloma i la Colònia Güell fins no massa anys es nodrien d'aigua de pous dels aqüífers. D'ençà que es va connectar amb les grans xarxes de distribució, aquest recurs ha restat descartat. I oblidat, com les fonts i mines que proveïen d'aigua d'alta qualitat procedent de les deus d'aigua de 'les muntanyes del Baix'. Podem estudiar la situació per veure fins qui punt es podria recuperar una gestió més local i sostenible de l'aigua?
Juanan Delgado Tue 24 Feb 2015 5:24PM
Pous del recinte industrial, torrents de Cesalpina, ... tota una gran quantitat d'aigua que amb una bona gestió municipal podria donar un gran valor afegit a les activitats agrícoles existents i podria ser un factor que potenciés noves activitats agrícoles o d'altres àmbits al poble. Aquesta via s'ha d'explorar si o si.
Jaume Pau Tue 2 Jun 2015 9:20PM
El casc antic esta connectat a la xarxa d'aigües de Barcelona, o com s anomenes llavors, desde els anys 40' per que les fonts no donaven prou aigua pels pocs residents que hi havia.
Potser es podria aprofitar aigua d'algun lloc alternatiu, però hem sembla que el cost seria un greu problema.
Miquel Carrión Wed 3 Jun 2015 6:11PM
Jaume, on hi ha aigua en quantitat ées als pous de lka fàbrica de la Colònia i caldria vuere ell pou del Marquès. Demanaré informació d'uns anàlisi d'aigües que em consta que es van fer ara fa uns anys, i sobre la seva propietat.
Miquel Carrión · Sat 21 Feb 2015 1:25PM
Una primera cosa que em sorprèn, en haver-los visitat, són els pous del recinte industrial. Espectaculars. Alguns d'ells connectats a l'aqüífer profund del Llobregat. La gestió d'aquesta aigua possiblement es podria integrar en el sistema d'abastament. Amb les mesures de qualitat que correspongui. I, tot i que per algun motiu es descartés l'opció per a aigua de boca; seguramemnt sí seria possible el seu ús per usos de rec, neteja viària, determinats usos industrials...
Per altra banda, un element que també crec que podria tenir un gran recorregut de millora és l'aigua que baixa de Cesalpina. Si us atureu en silenci entre el Montpedrós i la Font del Murri... sentireu baixar aigua en quantitats torrencials. Tota aquest aigua no podria tenir un cert tractament també per altres usos? De fet, una mica més avall tenim una gran quantitat de camps de secà (molts abandonats) que amb aportació d'aigua podrien guanyar un vaor execpcional per a l'activitat agrícola.
A més, hi ha tota la possibilitat d'obtenció d'aigües de pous. De fet, Santa Coloma als anys 80 s'abastava exclussivamenht del Pou del Marquès...
Per tot plegat... seria interessant planificar una reorientació en el model de gestió local de l'aigua? I, per què no, plantejar que el govern local jugués un rol actiu en tot plegat? Per exemple, anant introduint progressivament la remunicipalització d'aquest servei. Una direcció que ja han emprès diversos municipis del nostre país i també a nivell internacional.