Loomio
Sun 25 Jan 2015 7:31PM

Recuperant i posant en valor el patrimoni arquitectònic

MC Miquel Carrión Public Seen by 166
G

Gerard Wed 28 Jan 2015 11:15AM

Parlaria de patrimoni en general (també tenim patrimoni molt important amb les pintures de l'església de Santa Coloma, l'arxiu parroquial de Santa Coloma (excepcional!) masies, espais naturals, el Castell nou de Cervelló...

Molt interessant els documents que podeu trobar a:
http://www.santacolomadecervello.cat/NOTICIES/2012/maig05_inventarimasies.html

SGL

Superjordi González Langa Thu 29 Jan 2015 10:29AM

I en el tema del turisme,no es podría fer una mena de tour per ensenyar tot aixó,igual no per a un públic extranjero,mes per a gent de casa

G

Gerard Thu 29 Jan 2015 12:21PM

Al llarg dels darrers anys s'han fet bastantes activitats per mostrar el patrimoni local a la gent del poble (passejades per la Colònia durant les jornades europees de patrimoni, passejades per la Colònia amb ulls de dones per la setmana de la dona, passejades per diversos espais de patrimoni arquitectònic i natural la setmana de la mobilitat sostenible, visites a masies, presentació de els pintures descobertes a l'església, visita als arxius històrics del municipi, presentació del document sobre el patrimoni del poble...
Se'n pot fer més, però segurament al final el que potser cal plantejar és com comuniquem les coses perquè la gent s'hi apropi, perquè moltes coses ja es fan i la gent ho desconeix...

MC

Miquel Carrión Thu 29 Jan 2015 6:50PM

BOna feina la posada en valor de les masies i les passejades. La veritat és que hi ha una activitat prolífica en aquest sentit. Però com a contrapartida crec que cal muntar un 'gabinet de crisi' amb gent interessada i qualificada de Santa Coloma perquè el patrimoni s'està ensorrant i malversant. A la Colònia, per exemple, entris per on entris veus patrimoni en estat de ruïna o imminent: Can Julià, Torre Salvana, antigues Escolesm edifici de les monges... De ben segur que s'ha intentat i és difícil... però s'ha d'assumir que aquí cal una empenta que fins ara no s'ha aconseguit. No sé si finançament europeu, si montar una reivindicació popular i demanar recursos a la Gene, si fer un concurs d'idees, una rehabilitaciópopular, una escola taller, o una concessió a 30 anys.. però alguna cosa diferent i urgent s'ha de fer!!!

SGL

Superjordi González Langa Thu 29 Jan 2015 8:45PM

Crec que per la propera reunió tinc una bona proposta per a aixó

CR

candi reyes Sat 31 Jan 2015 9:01PM

Els bons plans de conservació del patrimoni són aquells que permeten modificacions i adaptacions dels edificis patrimonials per a poder-los adaptar als nous usos que es proposin. Hi han exemples molt bons en el que una nova arquitectura dialoga amb el patrimoni fins i tot accentua els seus valors. Arquitectes com Elíes Torres va saber fer aquest diàleg a molts projectes, per exemple al Monestir de Sant Pere de Rodes. Els Plans de protecció massa protectors s'obliden de que els edificis han de ser vius i possen masses trabes a les intervencions. En els Plans Especials i Catàleg de Patrimoni que vaig redactar a El Papiol i a Torrelles de Llobregat vaig permetre intervencions als propietaris previ anàlisi del projecte per una comissió local de patrimoni que analitzés la intervenció per a preservar el patrimoni. Les ordenances genèriques provoquen o que els edificis no es mantinguin perque no donen servei o que la iniciativa privada faci intervencions sense control.

JPM

Josep Padró Margó Mon 30 Mar 2015 7:44AM

A Santa Coloma hi ha un patrimoni extraordinari en la colònia Güell i altres patrimonis menors. No són menors per la seva importància sinó pel volum de la peça patrimonial. La Torre Salbana, els vestigis romànics de l'església de Santa Coloma, amb la "cata" de les pintures, el basament de muralla, pedres i cisternes del Castellnou de Cervelló (Sant Antoni que, en part, pertany a Torrelles) i els objectes ibèrics de la Vinya del Rajoler i d'altres indrets, les masies que han estat inventariades fa un parell d'anys, en són exemples.

Penjant de la Taula de Patrimoni, recentment s'ha fet un grup de persones interessades pel patrimoni fotogràfic i cinematogràfic del poble.

Cal explicar les pedres per tal que siguin entenedores per a les persones que no en són estudioses i cal mantenir a nivell de consciència del relat històric del nostre poble.

Les mestres del Montpedrós m'han convidat durant anys a fer xerrades d'història local a l'alumnat de 6è de Primària. Crec que és un bon camí. També hem visitat masies en sortides de diumenge publicades al full informatiu de l'Ajuntament. Em sembla que és el camí i s'hi pot aprofundir.

L'Associació La Colònia Modernista, fa tres anys, va enviar prop de mil signatures a favor d'un procés de suport a la colònia, basant-se en la confluència entre Cultura, Obres Públiques, Indústria i Habitatge. La callada per resposta.

L'Associació La Colònia Modernista no ha deixat mai d'intercalar, dintre de la Festa, activitats directament vinculades a la reflexió sobre el patrimoni: exposició de colònies industrials (crec que 2011), taules rodones amb gestors de l'Ajuntament i la Generalitat, amb arquitectes de renom, amb candidats a les eleccions municipals en anys electorals, visites al recinte industrial durant la festa, etc. etc.

També s'han fet activitats de divulgació del patrimoni local en exposicions durant la Festa de la Cirera. Ei! sense voler comparar, la Trobada de Vehicles Clàssics de la Festa de la Cirera, té la seva cosa. Jo cada any hi participo amb la meva Ducati Road 250 de 1974 (perdoneu la frivolitat).

.

DU

Jaume Pau Tue 19 May 2015 9:23PM

Jo no entenc com a la Colònia es va fotré enlaire l'interior del edifici on actualment hi ha el museu.
el mercat a l planta baixa(ii va trobar un cartrons de les racions ) els despatxos amb els armaris fantastics de dalt.....
nomes hi vaig entrar un cop just abans de la reforma......una llastima, es va perdre historia

També tindria en compte algunes cases de Santa Coloma, d'estiueig de l gent de Barcelona de primers de segles XX.

MC

Mercè Cuesta Wed 20 May 2015 10:17AM

sí, certament és una pena el que va passar amb la cooperativa, el bar era preciós, ho hi vist en fotos d'en Josep Padró perquè jo he vingut de gran a viure aquí. Crec però que això ja està perdut i no podem fer res, per això, perquè no torni a passar hem de tenir molt present el que és valuos i no malbaratar-lo, perquè si no cuidem el que és nostre tothom te dret a trepitjar-nos, la nostra història ha de ser ESSENCIAL, prioritaria, perquè ella ens dóna cos pel nostre futur si a més a més, tenim la gran sort de viure en un lloc on la història ens ha deixat moltes empremtes, la nostra obligació és cuidar-la, no és només una responsabilitat, és molt més, perquè als nostres fills i filles no podem només explicar-los què erem i què feiem, hem de mostrar-los, perquè estiguin ven segurs del que són i avancin amb un pas ferm. és una pena com decadeixen edificis com La torre Salvana o l' escola de la Colònia i com es va enderrocar una màsia per fer Can Baruta. En fi, diguem basta a la ignorància absurda, tots i totes, qui més qui menys sap el valor de les coses i no podem permetre ser simples observadors i com a molt crítcs, actuem, donem idees, s'estan fent assemblees de patrimoni, assistim i encara que només escoltem, a la propera és possible que ens hagi sorgit una idea positiva per tirar endavant. No serveix l'immobilisme no podem ser essers passius, no podem esperar que ens arribi del cel una ment extraordinaria que ho farà tot bé perquè tots som humans i tots ens equivoquem així que hem de lluitar pels nostres principis i entre tots construir un entorn millor

MC

Miquel Carrión Wed 3 Jun 2015 6:05PM

És veritat Jaume Pau... aquell mercat era molt xulo. Jo l'havia vist funcionar de petit. Avui seria un espai molt interessant. I 100% d'acord amb les reflexions de la Mercè.