Loomio
Tue 17 Mar 2015 8:44AM

Debat sobre l'independència

H Henrik Public Seen by 9

Bon dia, fa dies que vaig prometre una resposta a l'Albert qui, a més, convida l'AdC a establir una postura respecte a la qüestió de la independència i, en concret, de la proposta de l'ANC. Com que crec que, en aquesta com en d'altres matèries hem d'anar concretant una postura, prenent com a punt de partida la nostra vocació assembleària i municipalista, m'atreveixo a fer una proposta bàsica. Com sempre, només com a punt de partida del debat però, això si, un debat que crec que hauria d'arribar a una conclusió durant els propers dies, de manera que el podem donar per tancat i passar a d'altres temes pels quals també hem d'anar elaborant propostes.
1) El municipalisme estableix el municipi com a cèl•lula politico-administrativa fonamental. Reconeix el dret dels ciutadans a crear unitats supramunicipals (mancomunitats de municipis), la sobirania de les quals residirà sempre en els ciutadans mateixos, articulats en assemblees municipals.
2) Políticament, el concepte de “poble” acostuma designar una entitat abstracta que es defineix sempre per una exclusió històrica, ètnica, geogràfica i lingüística (concepte nacional), o bé de classe, que sempre resulta excloent. L'assemblearisme municipalista fa recaure la sobirania en els “ciutadans”, establint com a unitat política fonamental la reunió dels mateixos en municipis de govern participatiu. Això implica també que la forma del “procés” es tan important com el seu contingut. La constitució d'un estat “des de dalt” resultaria un obstacle important per a la seva constitució municipalista.
3) (Resposta a Toni). Com indica el seu nom, una Constitució es la llei per la qual es constitueix un estat. No hi ha subjecte de la sobirania previ a la Constitució. Ambdues coses són la mateixa. Per això no es pot referendar la constitució d'un estat sense text constitucional.
4) El municipalisme ha de reivindicar la gestió dels impostos per als municipis, no pas per administracions superiors. De tota manera, algun dia s'haurà de treure el prejudici de que els impostos “són progressistes”, i la dreta no en vol. Com estem veient, i mostra també la Història, és justament a l'inrevés, els impostos són la manera d’esprémer les classes modestes i mitjanes, i el progressisme econòmic és la potenciació de l'economia pública. Així que l'argument “el que faríem amb el que Madrid ens roba” només busca enemistar els treballadors catalans amb els de la resta d'Espanya, i desviar la mirada del robatori de veritat, que té lloc tant a Madrid com a Barcelona.

AP

Albert Papell-Sanchez Wed 25 Mar 2015 12:29PM

Totes les infrastructures viàries dels trens són propietat d'ADIF, és a dir Ministerio de Fomento de l'Estat espanyol.
Sobre la teva proposta, no creus que podries intentar encaixar-la en el que signaran aquest final de mes, en teoria, EUA,MES,ERC,CDC i ANC,ÒMNIUM i AMI, amb més o menys canvis i concrecions, i aviat les CUP i Unió? (I podria signar-ho també la part d'ICV que no vol desaparèixer!)
Aquest acord diu :
Les eleccions del 27-S "han de servir de mecanisme legal per conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític" ... (no ens en queda cap altre!!!)
Si guanyen les candidatures signants de l'Acord :'iniciar la legislatura amb una "declaració solemne" del Parlament que doni "inici al procés" que "ha de dur a la constitució del nou estat o república catalana"; iniciar el "procés constituent"; desplegar els "mecanismes de transició nacional i de les estructures d'estat", per acabar amb la "culminació democràtica del procés per part del poble de Catalunya".
La "culminació" inclou l'imprescindible referèndum per aprovar la Constitució, un hipotètic i improbable referèndum acordat amb l'Estat espanyol, després dels "canvis" possibles amb les eleccions de l'Estat, i la segurament obligada proclamació unilateral d'Independència.