Taula de Patrimoni
- La Taula de Patrimoni
Dinamitzar l'actuació de la Taula de Patrimoni Local per tal que les persones que la formen (representants del món del patrimoni i societat civil), pugui participar de la gestió que en fa l'ajuntament, es puguin trobar consensos d'actuació i es pugui divulgar el patrimoni local i les actuacions que s'hi relacionen.
Josep Padró Margó Fri 13 Feb 2015 8:41AM
El tema "restauració de l'església" correspon al Consorci de la Colònia Güell. Per això la meva proposta parla d'insistir, no de fer. L'Ajuntament forma part del Consorci amb veu però sense vot.
La tanca actual és una tanca d'obres i, com que les obres de restauració no s'han acabat, aquí continua la tanca. La definitiva estava prevista més allunyada de l'edifici, per tal de no interferir-hi, i hauria sigut de més qualitat. L'existència de la tanca s'ha justificat per raons de protecció a 'església, suposo que contra cops de pedra, grafitis i altres mals usos. La seguretat es podria obtenir amb vigilància, però seria extraordinàriament més cara que la tanca. La tanca tampoc no protegeix del tot la mala fe del que vulgui fer mal. De cara al veïnat la tanca definitiva suposa una pèrdua de zona verda d'ús públic, a menys que es pugui articular un horari d'accés lliure i un horari tancat, com en alguns parcs de Barcelona. S'ha de continuar paarlant.
La rstauració de l'església està, com he dit, en mans del Consorci, i em consta que han estudiat alternatives i han encarregat estudis per a veure com continuen les obres. és un tema molt delicat, que està al punt de mira de tots els gaudinistes del món mundial. Deu ser difícil moure un dit sense aixecar controvèrsia. En tot cas, el que s'hagi de fer és cosa d'arquitectes, igual que en les operacions manen els metges i a les escoles els mestres. Diàleg, si, amb metges, mestres i aquitectes, però s'ha de deixar fer als que hi entenen, que per això estan, i hem de manifestar la nostra opinió en el moment oportú.
Em sembla que a la colònia, en aquest moment, no hi ha cap ordenança que impideixi mantenir viu cap edifici. Hi ha una regulació, com és natural, en un espai protegit, però no injcideix negativament. El problema de l'esola i la casa del mestre no és una qüestió d'ordenances sinó d'inversió i de projecte de futur. Els edificis que s'arruïenen a la fàbrica depenen de l'aprovació definitiva dels plans urbanístics, que són molt controvertits. el problema de la Torre Salbana probablement ha estat degut a una qualificació urbanística que no ha permès la generació de plusvàlues suficients al propietari, que poguessin ser parcialment invertides en la restauracio i/o apuntalament de la Torre.
Hi ha una última consideració: si la colònia Güell fos del municipi de Barcelona, l'Hospitalet o Cornellà, ja estaria tot salvat, perque són municipis grans que podrien dedicar una petita part del seu pressupost a salvar un patrimoni que, per un municipi petit, és altament costós.
candi reyes · Fri 13 Feb 2015 6:29AM
La taula de patrimoni em sembla una eina essencial en la línia que proposava en l'anterior think tank sobre patrimoni. Sigui una gran decissió d'un gran tema o sigui una petita decissió sobre un petit detall, els plans de protecció amb les seves ordenances no donen una bona solució directa al problema plantejat. Cal estudiar el tema concret per a prendre la bona solució tenint en compte totes les dades que esposen sobre la taula. Una vegada més em reafirmo que u a de les formes de protegir el patrimoni arquitectònic és mantenir els edificis vius, algunes ordenances no permeten actuacions provocant el contrari del que volien.