Loomio
Sun 1 Mar 2015 7:31PM

Colònia sense cotxes, però amb un model turístic de qualitat

MC Miquel Carrión Public Seen by 119

A la Colònia, amb el suport de l’Associació de Veïns, ja s’han fet dues trobades en relació al tema: ‘Una Colònia sense cotxes´? Una primera va consistir en una conferència d’un expert en la matèria i coneixedor de projectes nacionals i internacionals de peatonalització; i una segona entre persones del poble.

MC

Miquel Carrión Sun 1 Mar 2015 7:32PM

La meva conclusió és que la resposta a la pregunta ‘Una Colònia sense Cotxes?’ depèn del model de poble que visualitza cadascú. Si el model és d’un ‘poble-dormitori’ és evident que el cotxe ha d’estar davant de casa; i si és d’un poble orientat a la vida comunitària o a posar en valor el patrimoni històric i arquitectònic, és evident que els cotxes no han de transitar ni han d’estar aparcats als carrers. Ara, és ben cert que cal i es pot trobar un terme mig.

Podria ser un poble que posi més en valor el seu patrimoni i sigui un atractiu turístic però sense ser un ‘Juràssic Park del Modernisme’ ; i també pot ser un poble que manté les funcionalitats pròpies d’un barri però sense necessitat que els cotxes estiguin just davant la porta de cada casa, ni que en moments de certa afluència de visitants hi hagi un trànsit rodat constant.

La meva opinió és que a la Colònia Güell, pel seu valor arquitectònic i per l’interès que té guanyar espais comunitaris...(això darrer aplicable a qualsevol poble...) no té sentit que els cotxes estiguin aparcats al carrer. En Manel Barragán va fer un interessant estudi (que va presentar a l’Ajuntament) que ofereix opcions d’aparcaments en un radi de 50 metres a totes les vivendes del poble, sense necessitat de tenir el cotxe davant de casa. En alguns casos amb mínimes intervencions de despesa i amb certes mesures per garantir que els aparcaments estiguin disponibles i siguin segurs. Efectivament caldrà anar en compte amb que l’espai que donem al cotxe no resti espais lliures que ara poden tenir un cert valor, i s’hauria d’estudiar bé..; però hi ha opcions. Algunes bastant immediates.

Pel que fa el trànsit crec que els caps de setmana la Colònia també hauria d’estar lliure de cotxes, amb una mobilitat restringida a accessos puntuals a les vivendes. D’aquesta forma l’entorn seria molt més atractiu per al turisme, i per fer activitats culturals, de lleure, comercials, educatives... De fet, considero que aquest espai extraordinari que generaríem cada cap de setmana... s’hauria d’acompanyar d’una agenda d’activitats culturals i recreatives per atraure visitants. Però no per un model de turisme de prendre ‘tapes’, sinó fer de la Colònia un referent turístic cultural i de valors.

I per què aquesta voluntat de generar activitat? Doncs per generar nova activitat econòmica sostenible; perquè tant les persones de la Colònia com les de Santa Coloma puguin alinear-se amb aquesta tracció, i generar projectes i negocis que permetin tirar endavant economies familiars locals. Una qüestió necessària i no banal. En aquets sentit tots sabem que el turisme és una de les principals indústries del nostre país.

És innegable la Colònia té un alt potencial turístic que es podria promoure, i segurament la mobilitat (i d’aquí el debat..) pot ser tant causa com efecte del seu foment...; però aquest model s’hauria de planificar i consensuar molt bé perquè no posi en perill les funcionalitats com a poble, i perquè generi activitats relacionades amb el coneixement, els valors ambientals, la cultura... i, sobre tot, que generin oportunitats i beneficis a les persones del municipi.

HI hauria una altra visió de restringir la mobilitat enfocada simplement a la pacificació del trànsit i a l’augment de l’espai comú... però crec que, parlant de la Colònia, la vinculació d’aquesta circumstància a la definició i el foment d’un model turístic era obligada.

CR

candi reyes Sat 7 Mar 2015 8:45AM

la Colònia sense cotxes, el miris per on el miris, només genera beneficis i millores, tant pels propis veïns, com pel turisme i les possibilitats que genera...de fet costa veure quins són els avantatges del trànsit rodat a la colònia, quan en parlo amb veïns que dubten es parla normalment de comoditat d'arribar a casa (solucionable) i tenir aparcat el cotxe amb seguretat (solucionable). Per tant crec que es tracta de solucionar aquells problemes solucionables i passar a treballar en els beneficis i millores que es generarien.

CR

candi reyes Sat 7 Mar 2015 8:47AM

Respecte a generar oportunitats de negoci, segur que tothom estaria d'acord en que s'ha de replantejar sense perdre un equilibri necessari entre la generació de noves oportunitats amb la conservació de caràcter urbanístic de la Colònia i del valor patrimonial.

JPM

Josep Padró Margó Sat 28 Mar 2015 9:56AM

  1. L'accés amb cotxe a cada casa pot venir justificat quan arribes carregat del súper o quan has de portar els avis o algú que no pot caminar. No sé si per alguna raó més. Hi ha cases que disposen de plaça de garatge i hi han de poder accedir. Estem parlant, per tant, d'una circulació restringida dels veïns i d'un canvi de mentalitats.

  2. Cal estudiar quins espais de la perifèria se sacrifiquen per a ser usats com aparcaments, i l'impacte que generen els seus accessos. La proposta del Manel Barragán és una bona aproximació al tema per obrir el debat.

  3. L'execució de projectes globals genera un cost molt elevat. Caldria pensar en actuacions parcials, per etapes, i experimentar-les, donant temps a que el veïnat es mentalitzi i veure com funcionen.

  4. Cal estudiar què fem amb el trànsit de pas o amb l'autobús. Hi ha autocars que no utilitzen l'aparcament del futbol perquè fan una visita llampec a la colònia i no poden perdre ni cinc minuts.

CR

candi reyes Sat 28 Mar 2015 11:44AM

Josep, d'acord en els quatre punts que exposes.

MC

Miquel Carrión Sun 29 Mar 2015 10:50AM

També molt d'acord. I en aquest sentit seria interessant posar-se ja mans a l'obra. Fóra bo anar pensant en una prova pilot en el sentit que apunta en Josep al punt 3.

Per exemple, començar per tot Barrau només els caps de setmana. Òbviament abans s'haurien d'haver adaptat els aparcaments alternatius necessaris aprofitant l'estudi d'en Manel Barragan (amb el mínim cost d'intervenció) i haver-ho consensuat amb els veins i comerciants afectats (per tal de fer un bon seguiment de l'impacte en el canvi d'ús).

En tot cas crec que seria necessari un document estratègic sobre aquesta proposta, per emmarcar la prova pilot en un pla més ample.

JPM

Josep Padró Margó Sun 29 Mar 2015 6:41PM

Caldria recuperar l'experiència de tallar el carrer Barrau de Baix i la Plaça no recordo si els caps de setmana d'estiu. Si algú se'n recorda com va anar, que ho expliqui. Segur que hi van haver coses a favor i coses en contra.