¿Adhesion de Podem Cerdanyola a la ILP?
http://ilpeducacio.cat/entitats-adherides
La Llei 12/2009 d’Educació de Catalunya (LEC) s’ha mostrat del tot incapaç de donar una resposta positiva al nostre sistema educatiu i ni tan sols ha complert amb els seus propis compromisos. La situació de desigualtat entre els centres de titularitat pública i els centres privats concertats fa que hagi augmentat de manera perillosa la discriminació educativa i la segregació per condicions socioeconòmiques de l’alumnat.
Una situació socialment regressiva i pedagògicament negativa, ja que, tal com assenyalen els experts, els sistemes segregadors donen pitjors resultats. Segons tots els estudis, l’Estat espanyol i Catalunya en concret estan al capdavant de la privatització de l’ensenyament, i és el segon país, després de Bèlgica, que té menys alumnes a les aules públiques i on el capital privat en el sistema educatiu augmenta més significativament.
Amb el desplegament de la LEC, de manera subtil s’ha anat apartant famílies, professorat i alumnat de qualsevol capacitat de decisió en els centres educatius, s’ha anat abandonant el debat pedagògic per concentrar-se en la superació de proves d’avaluació externes, s’han anat destinant fons públics cap a negocis educatius privats, s’ha permès la creixent segregació social i sexual de l’alumnat, s’ha induït la precarització de la professió docent, s’ha anat posant el sistema al servei d’interessos empresarials o supeditat a corrents ideològics i finalment, en un context de crisi econòmica, s’han propiciat i protagonitzat polítiques de reducció de despeses que han perjudicat greument la salut interna del nostre sistema educatiu públic i que estan posant en perill la seva viabilitat futura.
És per tot això que, en les circumstàncies excepcionals que viu Catalunya, hem de situar com a part del debat nacional, la necessitat d'una escola pública de qualitat i per a tothom, que reculli l'ideal pedagògic de l'escola catalana, com a primer servei públic constructor de ciutadania i que treballa per la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. Això és, una ciutadania democràtica, lliure, igualitària i solidària. I, d’acord amb aquesta intenció, i conforme l’art. 131 de l’Estatut, cal dotar-nos d’una llei amb capacitat de generar un conjunt normatiu estable, que afavoreixi la majoria de la ciutadania, consensuada per la comunitat educativa i amb la declarada voluntat de servei per a les noves generacions. Una llei que posi l'educació pública (de titularitat i gestió pública) al centre d'un projecte alliberador i de justícia social per a Catalunya.
Deleted User Tue 30 Sep 2014 10:28AM
No, la classe d'espanyol és evident que en principi no es vol eliminar, es tracta precisament de la qüestió de la llengua vehicular de l'ensenyament. No puc estar a favor de que es doni prioritat a una llengua sobre l'altra, o s'utilitzi només una, sigui la que sigui. En una realitat bilingüe, s'ha de tenir un ensenyament bilingüe.
En quant a d'altres alternatives, és un tema que no m'he mirat. Jo solament apuntava que no ens apuntem al primer carro que passi, i que ho estudiem amb deteniment abans de donar el nostre suport a cap proposta concreta.
Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:32AM
Jo estic d'acord en adherir-nos.
A Catalunya, i valorat per molts experts, el català ha desenvolupat una tasca molt important en la integració de moltes persones de procedències molt diferents, des d'Almeria, fins al Senegal, passant per Ecuador. I afortunadament, la realitat catalana no necessita posar el català i el castellà en pla d'igualtat. La realitat catalana és que només 40 famílies en tot el territori han demanat ensenyament en castellà. Jo voto per adherir-nos.
Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:37AM
Bueno, doncs potser que la realitat catalana, als anys 60, era bilingüe. Però ara per ara, crec que això s'ha sobrepassat i és multilingüe. Per això penso que ha d'existir una llengua, òbviament el català, que vertebri totes les altres. Evidentment que el castellà ha d'ensenyar-se, però ni ser oficial ni principal.
Deleted User Tue 30 Sep 2014 10:43AM
Potser no m'he explicat bé. El problema és voler institucionalizar una llengua com a vehicular. Si hi ha dues llengües oficials al nostre àmbit, els professors haurien de tenir llibertat per expressar-se en la que ells desitgin (i això ja és la meva opinió personal).
Qualsevol intent de forçar una llengua (repetixo: sigui la que sigui) com a vehicular és ideologia buïda, quan no un intent de manipular la realitat lingüística de la societat.
I igual que no estic d'acord amb el Wert per donar a escollir llengua per un mínim d'alumnes, tampoc puc estar a favor de tenir una única (o preferent) llengua vehicular.
Marck Collado Tue 30 Sep 2014 11:33AM
Una cosa es que els professors s'expressin en la llengua que vulguin i l'altre que el material didactic hagi d'estar en qualsevol idioma.
La llengua de catalunya ha estat sempre i es el català i per mi ha de ser l'unica llengua oficial, permeten l'us del castellà.
Deleted account Tue 30 Sep 2014 11:35AM
Una escola pública, laica i de qualitat ha d'estar tutelada i amb l'idioma predeterminat? Als professionals de l'ensenyament li cal una llei que li digui en que idioma ha d'ensenyar? I la llibertat on la deixem? El nacionalisme d'un costat o d'un altre no sap tenir les mans a la butxaca i deixar fer als professionals i tècnics? Un altre canvi al sistema educatiu? No s'havia quedat que quan caigui el règim quadriennal actual tornarà l'antiga llei? No era el sistema horitzó de tots un que porta 30 anys sense modificació substancial, com el de Finlàndia?
Marck Collado Tue 30 Sep 2014 11:46AM
@alfonso14 , en aquest cas es un tema d'estat mes que un tema tècnic de quina es la milor forma d'ensenyar i educar.
Per aixo es pot i s'ha de discutir a nivell ciutadà.
Entenc que hi hagi gent que consideri el castellà la seva llenguna i es consideri català, no es cap problema. Pero entre tots hem de decidir en quina llengua volem que s'ensenyi a les escoles i jo vull que sigui en català.
Deleted account Tue 30 Sep 2014 12:12PM
O sigui, el tema és "desenvolupament d'una llei d'educació donat el cas d'indepència de Catalunya". No se si ho he entès bé. En tot cas, si no fós així, penso que perdre un idioma és un problema i que hagi escoles o línies o classes, fins i tot moments educatius, en els diferents idiomes és una riquesa, no un problema.
Marck Collado Tue 30 Sep 2014 12:45PM
@alfonso14 Si, pero es que no estem parlant d'eliminar o prohibir el castellà...
Deleted User Tue 30 Sep 2014 5:23PM
Bé, Marck, és el que dius, potser tú li dones prioritat a una llengua en particular, i això és una parcialitat política ben marcada. Em de saber separar l'opinió personal i l'identitat cultural de la posició política, sobre tot quan Podemos no té una postura consensuada al respecte.
És a dir, com deia des del principi, ho hauriem de debatre, i en condicions, sense passar per alt l'aspecte marcadament nacionalista.
Antonio Tue 30 Sep 2014 9:34PM
Y digo yo. ¿Podemos considerar de calidad un sistema educativo que ignora una parte de la realidad cultural a la que pertenece?
Y esta no es una pregunta retórica, quiero lanzar una reflexión real, sobre qué debe ser un sistema educativo, cual debe ser su compromiso con la sociedad a la que pertenece y cuales son sus objetivos terminales.
A estas preguntas no veo una clara respuesta en la propuesta.
Gorka Tue 30 Sep 2014 9:45PM
Alguna idea para desatascar la situación? Yo realmente la firmaria, creo que no nos compromete a tanto. Me da mucho más miedo la inacción que el error (aunque creo que no es el caso).
Antonio Tue 30 Sep 2014 10:03PM
Según esta propuesta de ley borramos de un plumazo tradiciones pedagógicas históricas en Catalunya, como las cooperativas, y escuelas alternativas. Pienso en Ferrer i Guàrdia.
No puedo ni quiero prescindir de eso.
Debe mejorar mucho esta propuesta.
Como miembro de esta sociedad no me siento integrado ni representado por esta propuesta.
Voto no
Sergi Méndez Tue 30 Sep 2014 10:51PM
Ei que guai, si es poden bloquejar propostes i tot :)
No té la opció ¿"Se aprueba por huevos"?
(estic sent massa irònic)
Crec que ens falta rodatge en assemblees "físiques" per començar a utilitzar eines "virtuals" com aquesta. Aviso, no som natius digitals, i això és perillós, s'acaba de veure. Estic totalment en contra de que es puguin bloquejar les propostes. Y ya puestos ... jo aprovo la propsta perquè el títol està en castellà i l'argument en català, que és bilingüe.
Bona nit companys :)
Antonio Wed 1 Oct 2014 6:35AM
Vale, sin ironías.
Hay cosas en esta propuesta de ley que faltan:
Quien y como se eligen los contenidos a estudiar y los contenidos a no estudiar.
A mi me parece que lo único claro es que el castellano se elimina del plan de estudios, dejando fuera del sistema educativo a una parte importante de la cultura y la sociedad catalana de hoy. Mal inicio para una ley que pretende ser consensuada por la comunidad educativa y con una declarada voluntad de servicio.
Las matemáticas se potenciaran o se mermarán sus contenidos?
Y las ciencias?
La música y las artes plásticas seguirán siendo una mera compañía (las marías).
Y la tecnología? Se enseñará el uso del teléfono móvil, se prohibirá o se dejará al arbitrio de cada centro?
La filosofía se eliminará completamente o será una matéria central en la enseñanza de personas libres, críticas y autocríticas.
Y los idiomas, inglés, francés, alemán? El castellano será la opción de segunda lengua extranjera?! O ni eso?
Es sistema que establece es de un único modelo de escuela, pública y piramidal, si es cierto que los cargos se eligen democráticamente, pero es un sistema piramidal.
Podría una escuela decidir tener un sistema democrático horizontal (tipo Paideia)? Con esta ley no, definitivamente.
Y las necesidades educativas especiales? Discapacitados físicos?
Discapacitados cognitivos?
Personas con problemas conductuales?
No se contemplan en la ley. No existen? No importan? O sencillamente no se tienen en cuenta?
Y los recién llegados?
Quien forma parte del consejo escolar y con cuantos miembros? Los profesores, los padres, los alumnos, los representantes de la administración? Habrá miembros del consejo escolar de los ayuntamientos, de los barrios? Formarán parte de la comunidad educativa ciudadanos y ciudadanas que no tienen hijos?
Porqué el 6% y no el 3% ó el 7% ó el 15%?
Todas estas preguntas se solucionan con un reglamento. Pero, los reglamentos pueden cambiar de un curso para otro sin pasar por el parlamento, lo decide el conseller de turno con sus grupos de influencia. O sea que estamos ante una ley ambigua que permite al político de turno decidir entre el blanco o el negro de un curso para otro. Consenso? Estabilidad?
Queréis que siga, porque hay más, muchas más dudas.
Podemos debe ser un grupúsculo político más que se deja arrastrar por los sentimentalismos de una propuesta inmadura? O debemos asumir la responsabilidad de un grupo con voluntad de gobernar y saber decir no cuando toca?
Yo lo tengo claro.
Para ir en contra de la LEC solo tengo que leermela (y lo he hecho). Es una ley sencillamente abominable.
Esta propuesta ILP sencillamente no es una ley de educación, es un panfleto anti LEC.
Salud
Antonio
Marck Collado Wed 1 Oct 2014 9:22AM
@sergimendez @marc11
Un bloc significa tradicionalment que algú discrepa tan fortament sobre una decisió que si es continua, deixaran el grup. Això és diferent d'un vot "no", que significa que tenen inquietuds i no crec que s'hagi aconseguit el consens. Si després de més discussió que encara tenen preocupacions, però la resta del grup vol aprovar alguna cosa, cal viure amb ella. Si no es fa aquesta distinció, llavors no hi ha realment cap raó per tenir "no" i "bloc" ja que es superposen. "No" significa "No crec que el consens s'ha assolit seguim parlant" o "No estic d'acord"
http://blog.loomio.org/2012/03/20/what-is-a-block/
Pertant al bloquejar, el @marc11 nomes està expressant que esta en desacord amb que es tracti aquest tema, no en que no esta d'acord a adherir-nos a la ILP. Vols dir aixo, no?
No som nadius digitals, pero si la meva avia de 84 anys es capaç de buscar a Google com coure cigrons perque no s'enrecorda, nosaltres també podem apendre'n (no coure cigrons) :-)
Per alter banda, democracia no vol dir que hi hagi unanimitat, sino que s'accepta el que vol la majoria. Es normal (i bo) que hi hagi discrepancies.
Leo Lamich Wed 1 Oct 2014 9:22AM
Creo, ya lo había dicho en un inicio, que hay discutir la ILP y no sólo votarla, ya que conduce a posturas que no siempre se entienden y restan a la discusión, al formularse de manera cerrada y con muchos sesgos.
Propongo hacer una Xerrada con la PAC (PAC i PODEM) e invitar a la Rosa Cañadell o algún/a participante del Grup Promotor.
Los nombres del Grup Promotor, ligados a decenas de años de irrenunciable lucha por la defensa de la educación pública, gratuita, laica y de calidad creo que avalan una ILP que no es un código cerrado e inamovible, sino un punto de partida para cambiar la Educación en Catalunya, y no sólo la educación.
El movimiento se prueba andando, y si nos estancamos perdemos.
Marck Collado Wed 1 Oct 2014 9:23AM
@antonio17 Estic d'acord amb tu la LEC es un desastre igual de dolent a la LOMCE i aquesta ILP no aprofundeix prou. Pero si no ho entenc malament, la ILP nomes vol anular la LEC, i obrir la porta a una nova llei que cal desenvolupar.
Leo Lamich Wed 1 Oct 2014 9:28AM
Grup Promotor ILP (entre ellos algunos del Grupo Promotor de Podemos):
Albert Artigas Ruf, Ana Guadalupe Gallardo Vázquez, Ada Colau Ballano, Alba Crespo Rubio, Alberto Recio Andreu, Alicia Castells Perradas, Ana Elvira Sánchez, Àngels Rabadà Nuñez, Anna Amor Segura, Antonio Baños Boncompain, Bernat Arañó Giné, Clara Camps Calvet, David Caño Cargol, Elena Delgado Caparrós, Elena Padern, Esther Vivas Esteve, Ferran Folgado Illa, Francesc Freixas Morros, Gerardo Pisarello Prados, Glòria Maria Ortiz Rosa, Isabel Garnika Aizcorbe, Jaume Asens Llodrà, Jaume Botey Vallès, Joan Cela Olle, Joanna Garcia Grenzner, Jordi Ortiz Lombardía, José Emilio Litrán Cuadrado, Josep Lluís Franco Rabell, Josep Manel Busqueta Franco, Josep Manel Giner Gutiérrez, , Josep Maria Antentas Collderram, Josepa Peiró i Coca, Judit Font Redolad, Júlia Carbonell Font, Julià de Jòdar Muñoz, Lídia Pujol, Lluís Ravell, Lucía Rivas Helguera, Luís Blanco Maldonado, Maria Remei Gómez i López, Manuel Delgado Ruiz, Marcos Casanovas Mateos, Maria Empar Navarro i Gil, Maria Pau Trayner Vilanova, Maria Vinuesa Arbós, Marina Berga Ardanuy, Marina Pérez Cañadell, Marta Venceslao Pueyo, Mercè Sala Cañabate, Meritxell Gené Poca, Miquel Essomba, Mireia de Mingo, Núria Comerma Cortada, Oscar Simon Bueno, Pere Duran, Pilar Bertran Andre, Ramon Font Núñez, Ramon Franquesa Artés, Rosa M. Cañadell Pascual, Sebastià Parra Nuño, Violant Quer Miró, Xavier Domènech Sampere, Xavier Montagut Guix.
Deleted User Wed 1 Oct 2014 11:09AM
@sergimendez Como dice Marck, con el voto de "bloqueo" no estoy vetando, sino simplemente manifestando que, como dije en mi primer comentario, y como he repetido varias veces, no estoy de acuerdo en cómo se ha presentado la propuesta. Hay que debatir.
Lo voy a decir más claro: no estoy defendiendo mi opinión particular, estoy diciendo que: 1- la propuesta no se ha presentado bien (a- se ha presentado una propuesta particular, de las muchas que se podrían haber presentado, b- se ha omitido su carácter nacionalista), 2- que creo que va en contra de los principios de Podemos, porque el principio de Podemos es de cohesión (si nos ponemos de parte de cualquiera de los diversos nacionalismos, vamos mal. La gente decidirá, pero Podemos, en su postura oficial, no debe hacerse parcial).
En definitiva, que cuando decidamos algo, tenemos que:
1- proporcionar la información necesaria (y contrastar)
2- debatir, debatir y debatir
3- respetar el espíritu cohesivo de Podemos
Marck Collado Wed 1 Oct 2014 12:07PM
Una de les grans ventatges de Loomio la flexibilitat: podem cambiar sobre la marxa: Fes una proposta de com creus que hauria de ser la proposta i la sotmetem a votació.
Ara be, si recordem el titul, la resposta nomes te 3(+1) opcions (Si, No, M'abstenc, Block). Per entrar en el debat que demanes, caldria votar NO/Block i fer una nova proposta.
Deleted User Wed 1 Oct 2014 12:48PM
Precisamente comentaba que este debate no deberíamos haberlo sacado en primer lugar...
PERO, si he de proponer algo, propongo que la Subcomisión de Educación estudie todas las posibles iniciativas populares o propuestas de reforma de la ley educativa para conocer el panorama del reformismo educativo, y que, cuando haya realizado un análisis, presente las diferentes propuestas para que las valoremos y veamos cuáles son acordes a la filosofía de Podemos, y así resolveremos cuáles de ellas podemos apoyar. (Esto no es nada marciano, es lo que estamos haciendo en la Comisión de Contenidos con las propuestas de la Asamblea Ciudadana)
En un aparte, quiero mandar una reflexión para finalizar: si todos aceptamos que tal vez sería mejor no presentarse a las municipales para no ensuciar el nombre de Podemos, ¿no sería mejor no ir firmando en nombre de Podemos sin un consenso suficiente? (Es decir, hacer como hasta ahora, ir trabajando lo nuestro hasta crear base de consenso, y luego ya veremos cómo interaccionamos con el resto de la realidad activista)
Leo Lamich Wed 1 Oct 2014 1:09PM
En agua pura no crecen peces, y Podemos es lo que es, gente diversa que quiere posicionar a la ciudadanía en las instituciones, y con la ciudadanía cambiar este país, esta nación o como quieran llamarla que se llama Catalunya y tiene sus peculiaridades históricas.
Propongo que Silvia y yo mismo organicemos este Debate con la Associació d'AMPAS de Cerdanyola y alguno de los firmantes de la ILP, para que los que se han movilizado por esto y piden nuestro apoyo lo expliquen.
Antonio Wed 1 Oct 2014 1:14PM
Val, m'he tornat a llegir la proposta de llei.
Afirma:
Disposicions finals
Primera
Aquesta Llei entrarà en vigor el curs següent a la seva aprovació i els seus efectes econòmics en l'exercici pressupostari següent al de la seva aprovació.
Com he dit abans des del meu punt de vista això no és una llei, en tot cas no respon al que jo demano d'una llei d'ensenyament.
En particular, segons el text i el que intueixo de la ideologia última de la llei:
· pels motius expressats anteriorment no crec que el model d'escola que proposa sigui lliure
· ni molt menys intercultural, si no assumim la nostra pròpia multiculturalitat, com podem fer una escola universal?
· difícilment serà autogestionada, coeducadora o participativa, si depèn d'una normativa capritxosa
· la democràcia queda com ara, molt formal
· que sigui integral o compensadora de les desigualtats només consta a l'article 1
· en el moment que no accepta (o com a mínim no contempla) una part de la gent, la història, la cultura i la llengua de moltes catalanes i molts catalans és discriminatòria
· és obvi que serà cohesionadora, doncs és un model tancat amb una visió única de la cultura catalana i de què significa ser català
· per tots aquest motius no crec que pugui ser un model que ensenyi a ser crític
· si queda clar que serà gratuïta i des de l'escola bressol fins a la universitat
· se suposa que si serà laica, equitativa i inclusiva, tot i que no diu que s'entén per això
Em reafirmo, crec que Podemos ha de fugir d'aquest debats immadurs, i falsos. Som un partit de govern i hem de ser responsables des de ja.
Aquesta proposta ha de tenir un no clar i crític, i crec que les meves crítiques són clares.
Salut
Antonio
Marck Collado Wed 1 Oct 2014 1:14PM
Que n'opineu els que encara no heu dit res? Sobre tot els que esteu al sector d'Educació.
@javiermoreno1 @mariomunozruiz @joangarcia @tonisoler @ginesgarciabarroso @miguelberruezo @lilianmartinez @yuniercordovacobas @gerardoalvarezarte
Deleted account Thu 2 Oct 2014 3:46AM
Otra vez volvemos a las discusiones continuas que mantenemos. Podemos es un partido a nivel del estado español y con cantidad de temas pendientes de elaborar por nuestra parte y seguimos encasquillados en el ombligo y con temas, por lo que se ve, pendientes de mejorar, lanzar y consolidar. Dejémoslos cocer a fuego lento antes de lanzarnos a su defensa encarnizada. Cuando sobren militantes y lo tengamos todo claro, lo que queráis.
Por otro lado, ninguna de las ILP han tenido éxito, solo una y se modificó tres años después para dejarlo igual o peor. Es posible que sea mejor poner las energías en mejorar ese tema en lugar de un graneado de ILP's inservibles que desmotiven al personal a base de aburrirlo con firmas que no sirven para nada.
Marck Collado Thu 2 Oct 2014 7:48AM
Alfonso, deixar morir els temes no es la forma de fer res, es la forma de no actuar i que la casta segueixi fent la seva.
A la comissió de continguts s'ha proposat de fer un una proposta de codi etic o de intentar fer una proposta i s'ha decidi que no.
Jo no considero mirar-se el melic preocupar-se per l'educació.
Encara estic menys d'acord amb tu a l'ultim raonament: perque una cosa no hagi funcionat abans significa que no s'ha de tornar a intentar? Estas proposant que no fem res fins que Podemos estigui al poder pero que Podemos guany per art de magia?
Deleted account Thu 2 Oct 2014 1:36PM
No es deixar morir res, perquè no está mort.
Preocupar-se per l'educació no és mirar-se el melic. Tens raó. Mirar-se el melic es "darle vueltas al mismo garbanzo" quan ja està decidit entre tots els partits, que jo sàpiga, que quan caigui el règim actual, tornarà a a ser la llei que ja existia.
Es clar, si mirem de fer una nova a Catalunya que sigui només la que l'interessa als quatre de sempre, és mirar-se el melic i entretenir la gent per que no es dediqui als problemes de debò, com passa amb el tema de la consulta.
Esteu d'acord en que els sistemes educatius que millor funciones són els que gairebé mai tenen modificiacion substancials?, o penseu que cadascú que tingui una expectativa, sigui radical, sigui moderada, sigui la que sigui, faci la seva cada vegada que la llei existent no sigui la que li agrada, i mentre: libres nous, pares que no saben que fer, mestres desmotivats i, en l'enrenou, predadors fent-se d'or.
No sé si no es una percepció meva, però cada modificació de llei que es fa, vingui d'on vingui, acabem perdent els de sempre i gairebé mai obtenim rés que ens resulti útil. Clar que als de sempre sí.
Robert Martínez Thu 2 Oct 2014 2:00PM
Primer de tot, no soc una persona amb especial coneixements del sistema educatiu, ni he estat mai en el sistema intern que té dels educadors (no com l'Antonio i la Silvia).
Pero em sembla que el tema que més ha generat discució és el us del català com a llengua vehicular.
Respecte això exposaré la meva opinió:
·El meu sistema "ideal" seria que s'implementes el sistema educatiu finlandès a tot l'estat español. Qui no sàpiga del que tracta recomano que hi feu una ullada, ha rebut molt suport internacional i ve donat a que una minoria de Finlandia (Els catalans tambe som minoria a España, un 16% de la pobl.) volia independitzar-se d'aquest pais per motius lingüistics i culturals i es va adoptar un sistema estatal inclusiu.
·Com que es una utopia, a dia d'avui, jo dono suport a que el català sigui la llengua vehicular a Catalunya per un simple motiu de contraposició de forces, entre molts altres. El castella està molt present a la societat, sobretot en l'infantesa, en series de televisió (NEOX), videojocs, pelicules de cinema, internet, etc. de tal forma que totes les persones en reben directa i indirectament una educació i formació constant i indiscriminada. Mentres que el català amb molt menys parlants es tractat com a secundari per les grans empreses i industries.
Cadascú te la seva opinió i els seus arguments, i mentres que els arguments siguin vàlids es té de respectar.
Per últim, enllaçar la immersió ligüistica a un "nacionalisme", ho trobo un serios error, que pot portar a la gent a una mala interpretació, aquest model va ser proposat pel PSUC (+PSC) en detriment a la proposta de CDC, que volia una divisió dels que parlaven català en detriment als que parlaven en castellà.
En tot cas estaria be que cadascú, apart de dir que no està d'acord, proposi un model alternatiu.
Antonio Thu 2 Oct 2014 2:38PM
Hola Robert y hola a todos,
no entiendo muy bien tu argumento Finlandés. Pero quiero hacer una aclaración,
desde la primera ley de normalización lingüística de Catalunya, el català es la lengua vehicular en el sistema educativo. Esta ley se aprobó por unanimidad en el Parlament, pocas veces una ley ha tenido tanto consenso.
Desde entonces la lengua vehicular es el catalán, y sinceramente nadie lo ha apuesto en duda, hasta las Gloriosas y Épicas Épocas de los gobiernos de Aznar y Rajoy, e incluso en tan "loables épocas" han sido pocas las voces discrepantes (un tal Wert, una Alicia in Wonderland y un par de amiguetes).
Vamos que el problema no es que el catalán sea lengua vehicular (consenso en que sí lo sea), el problema es que la lengua y la cultura de un muy buena parte de la cultura catalana no esté representada en el sistema educativo catalán.
Desde mi punto de vista este es un tema central.
¿Puede Catalunya ser independiente también en castellano?
Pienso que si los sectores nacionalistas son capaces de decir que sí, Catalunya es independiente mañana. Pero si las propuestas emergentes y cabeceras dejen al margen una parte de la cultura y la realidad catalana, entonces creo que estamos verdes para asumir con garantías de éxito un proceso de construcción de una sociedad libre (sea estado independiente o no),
Apunte de memoria histórica. Un partido con representación parlamentaria en el primer Parlament democrático (1980) era el PSA, Partido Socialista Andaluz que no se presentó a las siguientes elecciones en Catalunya argumentando que había
comprobado que los andaluces residentes en Catalunya tenían asegurados sus derechos (creo que su estructura se integró en el PSC, pero es un dato que no tengo documentado). Posteriormente el PSA se refundó en el PA, Partido Andalucista, que durante un tiempo tuvo representación en las Cortes y jugó un papel importante en el Parlamento Andaluz y en grandes ciudades de Andalucia, entre ellas la alcaldía de Sevilla.
Antonio
Deleted account Mon 6 Oct 2014 11:55PM
Respecto a la pérdida de riqueza de que hablaba anteriormente, he podido leer el artículo que acompaño abajo y me ha parecido muy elocuente en cuanto a los problemas de la inmersión lingüística y que se habían ocultado, trampeando estadísticas y de otras maneras, y que ya habían sido noticia, si bien, como ocurre con los medios que tenemos actualmente, silenciada rápidamente. Yo creo que no se puede hacer una reflexión sin los elementos de los que informa.
http://www.huffingtonpost.es/sonia-sierra/la-inmersion-lingueistica_b_5905230.html?utm_hp_ref=spain#
Robert Martínez Tue 7 Oct 2014 12:38AM
Alfonso, deixem fer-te una puntualització al teu comentari.
L'article de la Sonia Serra, es centra en premises falses.
Primerament, el informe PISA no avalua el domini de un idioma en concret. L'informe PISA bàsicament avalua la comprensió lectora, competència matemàtica i competència científica.
La segona, la "evaluación general de diagnóstico" te uns criteris únics provinents de l'administració central, on Catalunya te ,més o menys, el nivell mitjà de l'estat Español.
Respecte el fet que dius que no té difusió mediàtica no es del tot cert, està en molts mitjans, aquí t'en adjunto uns quants:
·http://www.lavanguardia.com/politica/20110906/54211211077/el-nivel-de-castellano-de-los-alumnos-de-catalunya-esta-en-la-media-del-resto-de-las-comunidades.html
·http://www.vozbcn.com/2012/03/23/106714/responsable-pisa-nivel-castellano/ (al lado de otra noticia en la que dice que el catalán es un dialecto).
·http://www.racocatala.cat/forums/fil/180399/lespanyolisme-acadmic-copia-collectiu-wilson-crear-argumentari-antiindependentista
·http://www.cronicaglobal.com/es/notices/2014/02/-inmersion-linguistica-4986.php
·http://elpais.com/elpais/2012/12/11/opinion/1355252811_148230.html
·http://www.eldiario.es/agendapublica/blog/Reduce-linguistica-rendimiento-estudiantes-castellanohablantes_6_125347474.html
·...
Deleted account Tue 7 Oct 2014 1:17AM
No quiero crear conversación, pero cuando digo trampeado, me refiero a eso, que no había sido muy honorable el sistema y que se habían ocultado o trampeado datos (pero hablo ahora de memoria).
De todas maneras, ya el primer párrafo del artículo expresa a lo que me refiero. En otra parte, se refiere a que se aprende mejor en la lengua materna. Que yo sepa, hasta ahora, psicológicamente eso es correcto. Otra cosa es que determinados alumnos tengan más facilidades que otros, pero poblacionalmente es así, por eso es muy extraño que los alumnos catalanoparlantes en su conjunto igualen o superen a los castellanoparlantes (que estudian en castellano siempre) en la lengua castellana. Me cuesta de creer, porque implicaría que, poblacionalmente, los catalanes son más inteligentes que el resto de los españoles, igual que me costaría de creer que en las mismas condiciones pasara con los alemanes, rusos, africanos... porque las poblaciones, en las mismas condiciones, no difieren mucho y, hablando de la cantidad de personas que se habla, muy pero que muy poco.
Por otro lado dice "Para avalar tan peregrina afirmación recurren a supuestas pruebas objetivas como PISA o la Evaluación General de Diagnóstico", lo que ya está diferenciando una de otra. Por tanto, no entiendo lo de premisas falsas.
Marck Collado Tue 7 Oct 2014 7:46AM
Alfonso, hasta ahora, el sistema educativo catalan ha sido diferente del español, quizas eso es lo que marca la diferencia.
Si se aprende mejor estudiando en la lengua materna, porque quieres penalizar a los catalanoparlantes obligandoles a estudiar en castellano, o si se deja a discreción del profesor, de forma aleatoria penalizaras a los catalanoparlantes.
Tengo claro que en educación, siempre habra una lengua que primara sobre otra, pero debe ser la que este en una posición mas debil. El castellano esta presente en catalunya de forma massiva (quantas cadenas de television emiten en catalan? 2 y en castellano? ≈98.
Si parte de la población habla castellano, siempre estara presente aunque hay que enseñarlo.
Es un caso puntual y no es cientifico generalizarlo, pero mi sobrinas son catalano-francesas (madre francesa y padre catalan), viven en francia y pasan las vacaciones aqui. Tanto la mayor (12) como la pequeña (7) entienden y hablan el castellano perfectamente. Y te puedo asegurar que ni lo estudian ni nadie de nuestra familia les habla en castellano, lo ha aprendido a base de televisión y en la calle.
Si miras Andorra, el unico pais donde la lengua oficial unica es el catalan, el castellano se enseña y se habla perfectamente. Y ultimamente estan añadiendo el portugues por la cantidad de imigrantes portugueses que tienen.
Antonio Mon 13 Oct 2014 9:25PM
Quizás debamos montar unas jornadas sobre educación.
Yo he seguido PISA y hay aspectos +, aunque hay que verlo en su contexto.
Por lo de la inmersión, no veo, como docente, los problemas que se citan.
Insisto, no obstante, en que un sistema educativo se debe a su sociedad y ahí si hay debate sobre como integrar el castellano y otras expresiones culturales de la sociedad catalana.
Silvia Thu 16 Oct 2014 10:40AM
Siento no haber estado disponible estos dias para discutir esta propuesta que viene desde Podemos Sabadell y que en breve vendrá de la coordinadora. @marc11 @alfonso14 La propuesta que nos hacen es si nos queremos adherir no si queremos discutirla. La podemos discutir nosotros, pero no la cambiaremos a no ser que la propuesta de debatirla entre nosotros sea la de presentar nuestra propia propuesta. Por lo cual esta implicito en la propuesta de la voluntad o no de adhesión el que se discuta sobre ella.
Por lo tanto, el resultado de esta votación con
7 votos a favor
1 abstención
3 votos en contra
es la ADHESIÓN A LA ILP.
En la próxima asamblea se debería hacer una exposición sobre la ILP (yo tengo ppt para presentarla) y hacer una votación presencial. Las personas que ya han participado en esta votación no podrán volver a participar, en caso de que hubieran votos duplicados se anularan ambos.
Silvia Thu 16 Oct 2014 10:42AM
Por otro lado desde POdemos Educación se esta trabajando en una propuesta educativa, más acorde a las necesidades de cada municipio y donde se da más libertad a los centros para seguir una metodología u otra.
Leo Lamich Thu 16 Oct 2014 1:49PM
Podemos traer a Rosa Cañadell y a Jaume Botey (por ejemplo) para una xerrada en conjunto (ojalá) con las AMPAS de Cerdanyola.
El contacto con ambos los tengo. Es cosa de poner fecha a una reunión con las AMPAS, proponerlo y definor la fecha y tareas a definor entre ambas.
Marck Collado · Tue 30 Sep 2014 7:34AM
@marc11 Pots aportar mes informació de les altres propostes? Enllaços, etc? Podem obrir una secció al Wiki documentant totes les propostes i triar-ne una o fer la nostre.
Jo estic a favor de que la llengua vehicular sigui nomes el català. Ara mateix aquesta esta en clara desventatge davant del castellà i per aixo se l'ha d'afavorir.
Aixo no vol dir que no s'ensenyi el Castellà. Al contrari, cal que estudiin tant castellà com historia Española i literatura Española.
Aqui tenim la gran ventatge de ser bilingües, i no podem despreciar-ho.